Bijdrage Bert Stoop

 Wat overtuigt een vleeseter om te switchen?

brown horse beside gray metal bar

Een bijdrage via Bert Stoop

Evert Nieuwenhuis schrijft in Vrij Nederland over de moeizame poging om minder dieren (vlees)  te gaan eten onder de titel “Waarom we nog steeds paarden en alle andere dieren (in de volksmond vlees genoemd)  ópeten eten en hoe we dat kunnen veranderen”.

Nieuwenhuis gaat een gesprek aan met Menno Harsveld die hij de horzel noemt van menige journalist die over voedsel schrijft.

Een citaat:
Het betoog van Harsveld is even krachtig als eenvoudig: ‘De morele grens tussen mensen en dieren is arbitrair. Dieren mogen anders dan mensen zijn, maar net als wij kunnen ze voelen en hebben ze de wil om te leven. Iedereen is het er over eens dat je mensen niet mag uitbuiten, doden of als ding gebruiken, en dat geldt ook voor dieren. Diersoort is een even willekeurig en irrelevant criterium als huidskleur of geslacht.’ Veganisme is een kwestie van recht en rechtvaardigheid, zegt hij: ‘Je kunt niet een beetje rechtvaardig zijn, of voor de een wel rechtvaardig zijn en voor de ander niet. Als je vindt dat dieren pijn kunnen voelen en de wil tot leven hebben, moet je ze enige morele waarde toekennen en kan je ze niet exploiteren of doden.

Er is geen enkele noodzaak om dieren te eten, dus is er ook geen enkele morele rechtvaardiging voor.’ Vleeseters zijn ‘moreel inconsistent’, vindt Harsveld. ‘Als een paard op een kinderboerderij wordt mishandeld, is de wereld te klein. Maar om onze smaakpapillen te bevredigen, mogen dieren ineens wel pijn lijden en sterven.’ Biologisch vlees vindt hij een farce. ‘Dieren in de biologische veehouderij hebben het misschien minder slecht, maar het blijft fout om dieren te doden of te exploiteren. Diervriendelijk vlees bestaat net zo min als vrouwvriendelijke verkrachting of kindvriendelijke mishandeling.’

Harsveld is nog maar een paar jaar veganist, daarvoor was hij decennia vegetariër. ‘Nog steeds ben ik verbijsterd dat ik niet eerder in zag dat ook vegetarisme een schijnvertoning is. Voor kaas sterven nog steeds dieren, namelijk de stiertjes die na geboorte geslacht worden zodat wij hun melk kunnen stelen; de moeder wacht hetzelfde lot als ze niet genoeg melk meer geeft. Kalfjes worden bij hun moeder weggehaald, iets wat moeder en kind overduidelijk niet willen. Er is geen verschil tussen vegetarisme en andere vormen van niet-veganisme. Veganisme is de morele nullijn.’

 Je moet dieren dier en recht waardig behandelen, daarover zijn we het eens (en, zou ik daaraan toevoegen: zeker als ze voor jou leven). Dieren hebben rechten, zoals Peter Singer in zijn klassieker Animal Liberation (1975) betoogt. Maar Harsveld vindt de morele grens tussen dieren en mensen arbitrair. De overtuigde veganist kon de twijfelde vleeseter niet van gedachten doen veranderen.
Ze zijn het er beide over eens dat dieren dierwaardig moeten worden behandeld. Maar de vleeseter Nieuwenhuis vindt niet dat hij daarom dieren niet mag eten. Er is maar één argument die zowel dieren als veganisten als vleeseters even belangrijk vinden en dat zij leven in vrijheid. Erkenning van dat belang kan het bewustzijn openen dat ieder mens zijn gedrag zou moeten toetsen of hij/zij de vrijheid van een ander, mens of dier, schaadt. Welk dier dat doet er niet toe, ook de dieren waarvan we de gevoelens niet kunnen inschatten.


 

FB_IMG_1523176238439.jpg

————————————————————————————————————————————–

Utrecht, 2 september 2018

Mijn ‘coming out.. ‘

Ik ben veganistisch geboren.

Als vriendin van de Geertekerk kwam ik de vraag tegen ‘Waar kom JIJ mee uit de kast’. Wie ben jij echt? Waar wil jij voor uit komen?
Mijn Fakebook vrienden weten het al een tijdje… …..Ik ben vegetarenistisch.

Ik deel geen privacy maar zaken in algemeen belang en dan met name het belang van dieren, onze Medeschepsels. Het wereldwijde massale Dierenleed. Vaak onzichtbaar en onherleidbaar, wat het wreedste is volgens pastor Boele Ytsma.

Ik kan niet doden! Als ik als vijfjarige een verwaarloosd hondje of kat of kalfje zag wilde ik het mee naar huis nemen en haar of hem weer op de poot helpen. Als ik op de fiets een slak zag oversteken stapte ik van de fiets, pakte de slak voorzichtig op en zette het in het gras. Ik zag es verstijfd van schrik een eekhoorn midden op de weg zitten…ik stapte van mijn fiets, pakte het beestje op en zette haar/hem in de berm.

Ik ben veganistisch geboren. Toen ik op mijn 8ste langs een weiland liep (toen liepen ze nog in de wei..) tijdens etenstijd met lege maag…..liep het water me NIET uit de mond bij het zien van de koeien, paarden, varkens, lammetjes, varkens, eenden, fazanten, kippen enzovoort. Ik had geen neiging een dier te vermoorden en de stoffelijke resten op te eten. Nog steeds geen neiging om dieren aan te vallen, te doden en op te eten als ik langs  weilanden loop…. Ik bedoel megastal​, bio-industrie.
Integendeel. Ik wilde ze aaien en bemoedigend toespreken. Leef en laten leven.
Ook jaren later had ik geen neiging dit doodmaken van mijn medeschepsels over te laten aan anderen, ze in stukken te laten hakken, snijden, gehaktmolen enz…kilo conservering en rode verf erbij waarna ze verdwijnen in plastic en terecht kwamen in de schappen van de supermarkt. Kiloknallers, plofkip, stoofvlees, knakworst, HEMA worst, rookvlees. soepballetjes, filet, biefstukken. Onherkenbaar. Rookvlees? Een paard!

Dat ik toch per ongeluk in mijn jonge jaren een koe heb opgegeten was omdat ik haar niet herkende. Op mijn 12 de at ik 6 koude gehaktballen per dag.. ‘Eet maar’, zei mijn moeder. ‘Ik maak wel weer nieuwe….’. zei ze.

Ik ben veganistisch geboren. Ik kan niet doden. 
Laatst op de snelweg…  ik zag een gewonde duif liggen. In een flits keek ik in mijn achteruit kijkspiegel checken of er verkeer aan kwam. Nee. Ik zette mijn auto aan de kant, ren de snelweg op, pak de duif en ren weer naar mijn auto. Dit alles in nog geen 8 tellen. De duif legde ik op mijn schoot, reed terug naar het vogelasiel. Halverwege blaast de duif haar laatste adem uit. Een golf bloed uit haar keel kwam op mijn jurk terecht.

Een mug? Ik zeg dat ze moeten opzouten. Weg! Dat doen ze dan ook.
Ik ben vegetarenistisch. Dat betekent dat ik buiten de deur veganistisch eet (thuis is dat erg lekker en smakelijk en voedzaam) buiten de deur moet ik het doen met een ontplofte aardappel of iets dergelijks), thuis eet ik heel af en toe nog biologische kaas en biologische eieren.

Update:

De koffiemelk heb ik vervangen door Oatly barista of Soja barista, beide te koop bij de meeste supermarkten. Het is véél lekkerder dan koeien koffiemelk.  De demeter eieren eet ik ook  niet meer na het zien van een filmpje over de lieve knalgele verwonderd de wereld inkijkende kuikentjes…. op de lopende band richting versnipperraar.  Dat zoiets mag? 

u202a31-6-55051206u202c-20181001_102414
Hondje Tessa geniet van de zon in het park.

Kattenoppas en dierenverzorging Utrecht en wijde omgeving
GwendolineBlankensteyn
whatsapp: 06-55051206  

Advertenties