Katten en ander dierennieuwtjes..

Ontzettend leuke lieve Oudere katten zoeken baasje/een goed tehuis! Asiel te Harmelen en overal. http://www.dierenasiels.com

 

 


 

Zie jij een kat die klem zit in een kiepraam? Kom meteen in actie: bel het meldnummer 144 en bel aan bij het betreffende huis. Elke seconde telt! En het gebeurt dagelijks! 

Kattenbezitters: pas op met kiepramen. We willen alle kattenbezitters waarschuwen voor openstaande kiepramen! Met dit beginnende mooie weer en fluitende vogeltjes, doen katten er van alles aan om buiten te komen. In een openstaand kiepraam ziet je kat ook mogelijkheden. Voor je het weet probeert je kat via het kiepraam naar buiten te gaan, met alle fatale gevolgen van dien. Laat je kat daarom nooit alleen achter in een ruimte met een raam op de kiepstand. Het gebeurt dagelijks helaas. 

Wat kun jij doen? We geven je een aantal veiligheidstips:
Plaats zo mogelijk een hor voor het raam.
Stop een handdoek tussen het raam, zodat de kat niet in het smalle gedeelte kan glijden.
Er is een hekwerkje in de handel om ervoor te zorgen dat de kat niet tussen het openstaande raampje door kan.
Als je op vakantie gaat, instrueer dan de oppas dat kantelramen dicht moet blijven.
Zie jij een kat die klem zit in een kiepraam? Kom meteen in actie: bel het meldnummer 144 en bel aan bij het betreffende huis. Elke seconde telt!

Dierenartspraktijk Zuilen en Dierenambulances Utrecht en Amersfoort

———————————————————————————-

Hoe is het nu met Choupette, de kat van Karl Lagerveld?

Na de dood van haar geliefde Karl Lagerveld (of in ieder geval haar baasje) gebeurt er veel rond de birmaan Choupette (´schatje´). Allereerst is Choupette erg rijk en heeft zij niet alleen een oppas gekregen die betaald wordt uit de erfenis om Choupette te vertroetelen, maar ook een landhuis en een toelage voor eten, drinken en reizen. Aan reizen was het dier gewend: Karl Lagerveld meende dat de kat zijn partner was (‘Ik had nooit gedacht dat ik verliefd zou worden op een kat.’ ) en dus moest hij mee. En hij werkte ook voor zijn geld. Een hoofdrol in de Opel Corsa-kalender, een fotosessie voor het Japanse cosmeticamerk Shu Uemura, dat gelijk zijn nieuwe Shupette collection inspireerde op Lagerfelds 3-jarige witte Birmaan. Verder stond Choupette volop in de belangstelling met een eigen tentoonstelling in het Palazzo Italia in Berlijn en de uitgave van een eigen koffietafelboek Choupette: The Private Life of a High-Flying Fashion Cat. Die commerciële activiteiten gaan door, al zijn er geruchten dat Lagerveld de copyrights van Choupette niet goed heeft geregeld, zodat er ook producten op de markt komen waar niet het dier zelf aan verdient, maar handige meiden en jongens.


 

Bron: Nathalie Strypsteen voor EVA-Magazine

Over vegetarische honden en poezen: ‘Geen koe voor de kat’.

De oudste hond ter wereld (2008) is een 27-jarige collie uit Engeland. In mensenjaren komt dat neer op zo’n 200 jaar. Bramble – zo heet ze – deed nog wekelijks haar zwempartijtje op haar 25ste en kreeg van haar baasje enkel veganistische voeding. Ze eet dus helemaal geen vlees, zuivelproducten of eieren, wel rijst, linzen en biogroenten…

In 2000 liepen bij Belgische gezinnen meer dan één miljoen honden en 1,7 miljoen katten rond. Bij de Nederlanders ging het om anderhalf miljoen honden en meer dan twee miljoen katten. Tel daar nog de viervoeters in dierenasielen, dierenpensions en dierenwinkels bij en de zwerfhonden en zwerfkatten. Al deze beestjes krijgen vroeg of laat honger: katten en middelgrote honden eten jaarlijks ongeveer evenveel vlees als hun baasje. Mensen die echter niet bereid zijn een koe, lammetje, kalfje en veulentje of paard en pony.. op te offeren voor een kat, kunnen hun huisdier een vegetarisch menu voorschotelen. Onnatuurlijk, ongezond en onverantwoord zeggen tegenstanders. Onwetendheid antwoorden de voorstanders.

Gelijkheid

Of vegetariërs hun voedingscultuur doortrekken naar hun huisdieren heeft veel te maken met hun motivatie.
Voor Marie-Jeanne Frédérique staat de gelijkheid van dieren centraal. ‘Soms schrijven mensen mij dat ze houden van dieren, maar ze schotelen hun hond wel konijn voor.’ Ze stichtte 30 jaar geleden samen met haar dochter Fabienne een toevluchtsoord voor dieren. Toen Fabienne stierf in een auto-ongeluk zette de nu zeventigjarige Marie-Jeanne het werk verder. Alle dieren krijgen een veganistisch menu, aangevuld met eieren van de vele ex-legbatterijkippen die in de tuin van Marie-Jeanne genieten van een tweede leven.

Commercieel dierlijk voer

Andrew Knight, een Amerikaanse dierenarts, deed uitgebreid onderzoek naar vegetarisch voedsel voor huisdieren. Een van zijn argumenten pro is de slechte kwaliteit van de gangbare, commerciële dierlijke honden- en kattenvoeding. Volgens Knight hebben uitgebreide studies aangetoond dat deze, onder meer door de grote hoeveelheid schadelijke ingrediënten, de oorzaak zijn van heel wat ziektes, waaronder kanker, hartkwalen, allergieën, artritis, obesitas en tandkwalen. Het hoge eiwitgehalte van dat voedsel en de slechte kwaliteit van de ingrediënten veroorzaakt ook nierstoornissen, een aandoening die tot de top drie van de doodsoorzaken van huisdieren behoort.
In de meeste katten- en hondenvoeding zitten dierlijke bijproducten, meestal afkomstig van slachtafval.
Tot 1998 mocht in België al het dierlijk afval in huisdierenvoer verwerkt worden. Sinds 1998 wordt het BSE-risicomateriaal vernietigd en sinds de dioxinecrisis in 1999 gebeurt dat ook met al het ‘hoog risico-materiaal’. Zo blijft er nog 90% dierlijk afval over van laag risico-materiaal dat gerecycleerd mag worden. Laag-risicomateriaal is het dierlijk afval dat geen ernstig gevaar oplevert voor de verspreiding van op mens of dier overdraagbare ziekten. Het gaat om onder meer slachtafval, vetten en beenderen.
Naast dierlijk afval bevatten de meeste commerciële voeders graan. Volgens Knight gaat het mogelijk om graan dat afgekeurd werd voor menselijke consumptie. Bovendien gebruikt men meestal het afval dat achterblijft na het meelproces, in plaats van het volle graan.

Voor wie ethische bezwaren heeft tegen het geven van vlees aan zijn huisdieren, biedt biologische vleesvoeding volgens Knight geen oplossing. Zelfs de dieren die gekweekt worden in de beste omstandigheden, aldus Knight, moeten de gewelddadige, angstaanjagende en mogelijk pijnlijke ervaring doorstaan om gedood te worden in een slachthuis. En wanneer een producent van honden- of kattenvoer geen slachtafval gebruikt, betekent dit dat de dieren speciaal voor het voer gedood werden.

Opboksen tegen vooroordelen

Vegetarisch voer sluit deze ethische problematiek wel uit, maar de vraag is natuurlijk of een hond of een kat wel kan overleven op een plantaardig voedingspatroon. Met zijn website hoopt Andrew Knight iets te doen aan de ‘onwetendheid’ rond dit onderwerp. Knight: ‘Er bestaat een wijdverspreid vooroordeel tegenover vegetarisch diervoer, zelfs bij dierenartsen en ervaren dierenverzorgers. Er is geen wetenschappelijke reden waarom een voedingswijze bestaande uit plantaardige, minerale en synthetische ingrediënten de noden van een hond of kat niet kan invullen. Verscheidene commerciële producenten van veganistische diervoeders beweren dat ze dit kunnen, en hebben ondertussen een achterban van vele duizenden gezonde honden en katten.’
Iris Walgraeve, een jonge lerares Nederlands uit Kortrijk, geeft haar katten Tuvok en Callisto sinds enkele jaren verse veganistische voeding aangevuld met supplementen. Ze vindt het spijtig dat weinig vegetariërs de overstap proberen te maken. ‘Je moet blijven opboksen tegen die vooroordelen dat het ongezond zou zijn, dat het onnatuurlijk is en dat het veel moeite kost. Als ik zou merken dat mijn katten er ongezonder van worden, zou ik meteen stoppen, maar ze zijn levendiger dan ooit. Ik voel me meer verbonden met hen omdat ik zelf eten voor ze maak, wat niet veel extra tijd vraagt. Bovendien vind ik het opentrekken van een blik Whiskas verre van natuurlijk.’

Vegetarische hond
Studies hebben uitgewezen dat zowel honden als katten ondanks hun kortere spijsverteringsstelsel in staat zijn om stoffen uit plantaardig materiaal op te nemen en te absorberen. Zo liet dierenrechtenorganisatie PETA de gezondheid van 300 vegetarische honden onderzoeken, van puppy’s tot heel oude dieren. Iets meer dan de helft waren reuen en iets minder dan de helft waren rashonden. Onder de rashonden waren veel terriërs, retrievers, beagles en dobermans.
65% van alle honden was veganistisch. Uit het onderzoek bleek dat hoe langer een hond vegetarisch of veganistisch eet, hoe groter de kans is dat hij in goede tot excellente gezondheid verkeert en hoe kleiner de kans dat hij kanker, infecties, hypothyroidie (onvoldoende productie van de schildklierhormonen) krijgt of aan obesitas lijdt. Veganistische voeding blijkt ook gezonder dan vegetarische. Honden die gist en knoflook aten bleken algemeen gezonder te zijn en een betere vacht te hebben. Honden die geen sojaproducten aten bleken gezonder dan dieren die dit wel deden.

—————————————————————

  

Vegetarische kat

Katten zijn als carnivoren niet in staat om nuttige voedingsstoffen uit planten te halen, in tegenstelling tot honden. Ze hebben veel eiwitten nodig omdat ze hieruit bijna al hun energie halen. Eiwitten bestaan uit kleinere deeltjes, aminozuren genaamd, waarvan er 23 verschillende zijn. Elf van deze aminozuren worden voor een kat beschouwd als ‘essentieel’ omdat het lichaam deze niet zelf kan produceren. Enkele hiervan komen niet of slechts in zeer kleine mate voor in plantaardig materiaal en moeten in vegetarische voeding aangevuld worden. Het gaat om taurine, methionine, cysteine, arginine en lysine. Ook arachidonzuur en de vitamines A en B kan een kat niet zelf aanmaken.
Volgens James Peden, schrijver van het boek Vegetarian Cats & Dogs en oprichter van het bedrijf Vegecat, is zijn product een poeder dat alle voedingsstoffen bevat die een kat nodig heeft. Het poeder meng je door verse groenten, bonen en/ of granen die je volgens een bijgeleverd recept klaarmaakt. Peden: ‘In het poeder zit synthetische taurine en vitamine A, vitamine B12, methionine geëxtraheerd uit maïs en zeewier dat veel arachidonzuur bevat. De recepten bevatten voldoende cysteine, arginine, lysine, niacine en vitamine B6.’

Blaasstenen
Vooral bij katten kan de vorming van blaasstenen voorkomen. De meeste blaasstenen worden gevormd door een teveel aan magnesium. Door voedsel te geven met een zeer laag magnesiumgehalte verminder je dus het risico Veel water drinken is ook een manier om de aanmaak van blaasgruis tegen te gaan. De PH-waarde van de urine kan ook verminderen door natuurlijke zuurteregelaars, zoals asperges, bonen, linzen, kikkererwten, bruine rijst, granen, maïs, spruiten, noten (behalve amandelen en kokosnoot), granen en gluten. Ook vitamine C is een zuurteregelaar. Methionine, een essentieel aminozuur, is bijzonder efficiënt in het voorkomen van blaasgruis. Een kat van 5 kg zou niet meer methionine mogen krijgen dan 1800 mg per dag omdat een teveel onder andere het calciumgehalte aantast. Tot slot is er nog sodiumbisulfaat, een zeer krachtige urine-zuurteregelaar.

Voordelen

Peden schreef in zijn boek de ervaringen neer van vele gelukkige verzorgers van vegetarische honden en katten. Volgens deze getuigenissen heeft een vegetarische voedingswijze diverse voordelen. Ten eerste bijten minder parasieten (luizen, vlooien, mijten en teken) zich vast in de pels van de veggie honden en katten. Marie-Jeanne kan dit beamen: ‘Vlooien zijn hier al sinds 25 jaar nergens te bespeuren. Ze voeden zich niet graag met het bloed van vegetarische dieren.’ De toestand van de pels zou ook verbeteren door een vegetarisch dieet. Marianne Huiberts uit Limburg heeft vier vegetarische honden. Haar hond Tippy was vijf jaar toen ze hem zes jaar geleden uit een asiel haalde. Volgens Marianne zijn haar ernstige huidinfecties genezen dankzij vegetarische voeding.
Ook zou vegetarische voeding allergieën kunnen controleren. Allergie-expert en dierenarts Alfred Plencher zegt dat dierlijke producten de meeste allergieën veroorzaken, met rundvlees op nummer één, zowel voor honden als voor katten. Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselallergie voor huisdieren, naast braken, hoesten en piepende longen. Katten zijn vatbaarder voor voedselallergieën dan honden, en worden nog gevoeliger met de leeftijd.
Nog een voordeel is dat vegetarische voeding minder eiwitten en vetten en meer vezels bevat. Die helpen bij het behouden van een gezond gewicht – belangrijk, want obesitas kan leiden tot artritis en diabetes. En een laatste pluspunt is de verhoogde vitaliteit die sommige katten hebben. Peden denkt dat dit te danken is aan het bewaard blijven van energie die voordien gebruikt werd bij de productie en de verwijdering van dierlijke afvalstoffen zoals sulfaten en fosfaten.

Waar vind je wat?
Wie hond of kat geen vlees wil voorschotelen, heeft de keuze tussen kant-en-klare brokken, blikvoer of een voedingssupplement dat je bij vers eten voegt. Knight: ‘Een compleet en evenwichtig vegetarisch dieet dat alle essentiële voedingsstoffen bevat, kan je bekomen door het geven van een vegetarisch voedingssupplement of een compleet vegetarisch commercieel dieet.’ Hij pleit voor kwaliteitsprocedures en regelmatig laboratoriumonderzoek van de nutritionele waarden zodat je er zeker van kan zijn dat je huisdier gezond blijft.
Momenteel vind je meer vegetarisch voer voor honden dan voor katten. Zowel in Nederland als in België kan je hondenbrokken, vegetarische knabbels, oren en botten van het merk Yarrah kopen. De grotere Belgische natuurvoedingswinkels verkopen Yarrah, bij de kleinere moet je de producten in grote hoeveelheden bestellen. Je kan de producten ook bestellen via Bio-Planet, ter plaatse of via hun online-winkel op bio-planet.be Via verschillende online-winkels (zie lijstje onder dit artikel) kan je diverse producten kopen voor zowel honden als katten.

Bron: Nathalie Strypsteen voor EVA-Magazine

Gewone mobiel voor vragen bellen of SMS naar: 06-19589609

 


 

 


Advertenties